{ "title": "Travma Sonrası Stres Bozukluğu", "image": "https://www.stres.gen.tr/images/Travma-Sonrasi-Stres-Bozuklugu-33.jpg", "date": "19.01.2024 12:37:24", "author": "Zuleyha tonbul", "article": [ { "article": "
Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Çoğu insan yaşadıkları ciddi bir hastalık, yakın birinin vefatı, kaza, kişisel saldırı gibi travmatik olaylar karşısında kendini güçsüz hisseder. Bir zaman sonra yaşamış olduğu acıya alışır ve normal hayatına devam eder. Fakat bazı kişiler aradan yıllar geçmiş olsa bile normal hayatına devam edemez, aşırı stres ve kaygı ile yaşamaya devam eder. Bu kişiler yaşamış olduğu travmatik olayı tekrar tekrar yaşıyormuş gibi hisseder, bununla ilgili kabuslar görür. Yaşamış oldukları hayatta hiçbir şeye konsantre olmaz, uyumak onlara en kolay şey gelir ve kendilerini toplumdan soyutlarlar. Bu durumlar travma sonrası stres bozukluğunun belirtileridir. Çok ciddi bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmesi şarttır.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu belirtileri şu şekildedir

Üç tip belirti olarak kendini belli eder
Travma Sonrası Stres Bozukluğu sebepleri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Geçirilen bir trafik kazası sonucu bazı kişiler olayı kısa bir süre içinde unutup normal hayatlarına devam ederken bazı kişilerinde hafızasından yıllar boyunca silinmez. Fakat bu travmanın uzun sürmesi kişide travma sonrası stres bozukluğu oluşmasının o kadar yüksek olmasına neden olur. Kişisel saldırılar (Savaş, tecavüz, saldırı) gibi olaylar kişilerde daha fazla travmatik olayların yaşanmasına neden olur. Travma geçiren kişilerin hepsinin tedavi olmasına gerek yoktur. Aradan geçen bir zaman sonra çoğu kişiler kendiliğinden iyileşir. Fakat bu belirtiler birkaç haftayı geçerse bir uzmandan yardım alınması gerekir.

Tedavi gören kişilerin iyileşme oranı oldukça yüksek olup tedaviye olumlu yanıt vermektedir. Bu tip hastaların tedavisinde Bilişsel davranış terapisi ve maruz kalma terapisi, anksiyete ve stres ile baş etme programları, EMDR ve ilaç tedavisi uygulanır. Yeni tedavi seçeneklerinden biri olan Nörofeedback tekniği de etkili tedavi yöntemlerinden biridir. Travma sonra stres bozukluğu çok ciddi bir sorundur. Tedavi edilmediği taktirde kişilik bozuklukları, kaygı bozuklukları, depresyon, yeme bozulukları, madde bağımlılığı gibi çok daha ciddi sorunlar oluşmasına neden olur.
" } ] }