{ "title": "Stresin Zararları", "image": "https://www.stres.gen.tr/images/Stresin-Zararlari-66.jpg", "date": "20.01.2024 06:16:31", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Stresin Zararları: Stres vücudun çeşitli dışsal ve içsel uyaranlara verdiği otomatik tepki olarak adlandırılmaktadır. Günümüzde her insanın hayatında stres olmakta ve kişiler stresi devamlı kötü yönüyle görmekteler. Oysa stres her insanın yaşamında olması gereken bir kavramdır. İnsanda stres olmaması sinir sisteminin ölümü demektir. Buna karşında kişide aşırı stres uyarısı olduğunda uyum kapasitesi aşılırsa stres hastalıkları meydana çıkar, hatta ölümle sonuçlanabilir. Aşırı stresin verdiği ölümlerden hariç stres mutluluktan da ölümlere neden olduğu bilinmektedir. Streste önemli nokta kişinin stresi dozunda yaşaması ve bunu olumlu şekilde değerlendirmesi gerekir. Kişi eğer strese girmiyor ise bunun sebebi hiç enerjisinin kalmamış olmasındadır ve enerjisi yeterli seviyede ise stres yaşanır.

Stresin Belirtileri: Stresin ilk belirtilerinden olan sabah yataktan kalkmadan güne yorgun başlamak ve gün içinde bu yorgunluğun devam etmesidir. Devamlı panik hali, endişe veya sinirlilik durumları stresin belirtilerindendir. Karşı insanların olumlu konuşmaları, hareketleri veya davranışları kişiye olumsuz geliyor ise konsantrasyon bozukluğu, uzun süre aynı şeye odaklanmakta sorun varsa, gece yarısı uyanma ve tekrar uyuyamama, devamlı baş ağrısı varsa, uykusuzluk sorunları varsa ve bu sorunları çözemiyor ise bunlar kişinin stresli olduğunu göstermektedir.

Stresin Verdiği Zararlar: Stresin zararlarında ilk olarak beynin organlara mesaj yollamasıyla başlamakta ve ilk mesaja kalp cevap verir, hızlı bir şekilde kanı pompalar, kalp atışını hızlandırır. Daha sonra solunum yolu mesaja cevap verir ve daha hızlı nefes alıp vermeye başlanılır. Ardında göz, karaciğer, sindirim sistemi mesajı alır ve bu etkiler ile stresin zararları meydana çıkmaya başlar. Stres anında fazla enerji tüketildiği için kişi kendini halsiz, güçsüz endişeli ve yorgun hissetmeye başlar. Daha sonra kişi uyku problemi yaşamaya başlar, kişi dikkatini toplayamaz, konsantrasyon kaybı yaşamaya başlar. Kişi önceki yaptığı kolay işleri yapamaz olur, iş performansı olumsuz yönde etkilenir, kendini rahat hissetmez, kapanır, adeta madde bağımlılığı görülür ve bu durumda panik ataklar meydana çıkar.

Stresin verdiği zararlardan kişinin organları oldukça etkilenir. Kalp atışı normalinde hızlı atmaya başlar, nefes alıp vermek zorlaşır, baş ağrısı görülür, sindirim sistemi bozukluğu olur, normalden daha az yemek yenmeye başlar ve aşırı kilo kaybı olur. Kişide benden gücü oldukça düşer ve bağışıklık sistemi zayıflar kişi sık, sık hasta olur. Ayrıca stres eğlenceleri frenler ve cinsel ilgiyi karşı soğukluk verir azaltır. Stres Sebebi ile kaybedilen enerjinin geri alınması için kortizon hormonu salgılamaya başlar ve vücut kaybettiği enerjiyi geri alabilmek için kana yağ salgılamaya başlar, bu durum kolesterol dengesinin değişmesine yol açar. Bu durum kalp, damar hastalıklarına neden olur. Devamlı enerji kullanımı kişide kemik, kas zayıflamasını ve ardından diyabet hastalığını meydana çıkar.

Stresle Başa Çıkmanın Yolları: Stresle başa çıkabilmek için zamanı ele almak gerekir. Beslenmeye dikkat edilmeli, çeşitli eğlence, aktivite, egzersiz yapmak ve bunlarla beraber bitkisel çaylar tüketilmesi stres hormonlarından kurtulmaya yardımcı olur.
" } ] }