{ "title": "Strese Ne İyi Gelir", "image": "https://www.stres.gen.tr/images/Strese-Ne-Iyi-Gelir-29.jpeg", "date": "21.01.2024 01:39:25", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Strese ne iyi gelir, stres, neredeyse herkesin hayatının bir döneminde karşılaştığı bir durumdur. Stres kişilerin çevresiyle uyumunu bozan kişide ciddi anlamda verimsizliğe neden olan bir durumdur. Stres kişi tarafından anlanabilir. Stres kısaca tarif edilirse, kişinin kendine rahatsızlık veren bir ortamda organizmanın vermiş olduğu uyarıdır. Stres ileri boyutlara ulaşmışsa mutlaka verimlilik için tıbbi destek alınmalıdır. Stresle mücadele yöntemleri öğrenilerek stres kontrol altına alınmalıdır. Tıbbi destek haricinde evde bazı bitkilerden yardım alınarak da stresi azaltmak mümkündür. Stres aslında belli oranlara kadar sağlık için faydalıdır. Düşünmeyi hızlandırır, gelebilecek tehlikelere karşı kişiyi uyarabilir. Fakat aşırı strese maruz kalındığında beraberinde beden ve zihin yorgunluğu da yaşanır. Vücut halsiz düşmeye başlar, tansiyon, anksiyete gibi problemler açığa çıkar.

Strese ne iyi gelir?

Papatya: Taze ya da kurutulmuş papatya çiçeklerinin sakinleştirici, yatıştırıcı, kas gevşetici ve enfeksiyon giderici etkisi bulunmaktadır. Papatya çay şeklinde hazırlanarak içildiğinde stresi hafifletmek için faydalı olur. Günde 3-4 fincan yemek aralarında papatya çayı içilebilir. Çayın tadını arttırmak için nane, zencefil, limon eklenebilir. Papatya çayı haricinde papatya bitkisi kapsül şeklinde de stres için kullanılabilir.

Ginseng: Stresle mücadele etmek için mucizevi bitkilerden biridir. Bitkinin adaptojen etkisi strese karşı vücudun dengesini korur. Vücut fonksiyonlarını düzenler. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren bitki, stres nedeniyle yaşanan dikkat dağınıklığı, konsantrasyon bozukluğu gibi problemleri giderir. Kan pıhtılaşma, kalp rahatsızlığı, diyabet hastalığı ve tansiyonu olan kişiler için önerilen bir bitki değildir.

Lavanta: Strese ne iyi gelir dendiği akla ilk gelen bitkilerdendir. Yapılan araştırmalara göre rahatlatıcı etkisi bulunan lavanta, uyumayı kolaylaştırıcı etki sağlar. Banyo suyuna eklenebileceği gibi, yağı şakak ve göğse sürülerek de kullanılabilir. Stresi azaltıcı rahatlatıcı etki yaratır.

Rhodiola: Şifalı bitkilerden biri olan ve asırlardır kullanılan Rhodiola, özellikle vücudu yoran ağır aktiviteler sonrasında kullanılarak rahatlamayı sağlar. Zihinsel ve fiziksel yorgunluk için kullanılabilir.

Adaçayı: Çoğu kişinin vazgeçemediği çaylardan biri olan adaçayı, sinirleri yatıştırmak ve stresle mücadele etmek için kullanılabilir. Bunların haricinde gaz problemlerine karşıda faydalıdır. Sindirim sisteminin düzenlenmesini aktif şekilde çalışmasını sağlar.

Kediotu: Uykuya geçiş sürecini kısaltan, sinirlerin yatışmasını sağlayan ve kaygıyı gideren bitki çay şeklinde içilerek stresle mücadele edilebilir. Kediotu çayı, baş ağrısı ve mide bulantısı gibi bazı yan etkilere sebep olabilir.

Çarkıfelek: Bitki tıbbında sinirleri yatıştırmasıyla ün kazanmış olan bitki, kaygı ve uykusuzluğa karşı iyi gelir. Bitki kullanıldığında beyin rahatlatıcı sinyaller vermeye başlar. Bitki çay şeklinde kullanılabileceği gibi tablet şeklinde de kullanılabilir. 2 çay kaşığı kurutulmuş çarkıfelek otu, 1 su bardağı kaynatılmış suyun içine eklenir. 10 dakika dinlendikten sonra çay içilebilir.

Gotu kola: Anksiyete bozukluğunun tedavisinde yıllardır kullanılan bitki, hafızayı güçlendirir, stres kaynaklı ağrıların giderilmesini sağlar. B kompleks vitaminler barındıran bitki, sinir sistemi üzerinde sakinleştirici etki bırakır.

Nane: Aromatik bir bitki olan nanenin birçok kullanım alanı bulunmaktadır. Sinirsel olarak gelişen baş ağrılarına karşı faydalı olan anne, çay şeklinde kullanılabilir. Nane yağıyla şakak bölgesine masaj yapıldığında yıpranan sinirleri onarır.

Strese karşı kullanılan bitkiler, tıpkı tıbbi ilaçlarda olduğu gibi bazı yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle bilinçli ve kontrollü kullanmak gerekir. Stres için kullanılan ve tavsiye edilen bitkilerin neredeyse tümü merkezi sinir sistemi üzerinde etki yaratır. Bu nedenle kullanımından önce mutlaka bir hekime danışılmalıdır. Eğer kişinin düzenli kullandığı ilaç varsa kullanılan bitkiler ilaçla etkileşime girebilir. Bu nedenle doktor önerisi şarttır. Stres için gebelik ve emzirme döneminde bitki ve bitki çayı kullanılmaması gerekir.
" } ] }