{ "title": "Stres", "image": "https://www.stres.gen.tr/images/Stres-25.jpg", "date": "20.01.2024 02:20:29", "author": "Havva Baltacı", "article": [ { "article": "
Stres: hepimizin sıklıkla duyduğu kişinin durumudur. Bireyin kendisine sıkıntı veren bir durumda olduğunda, kişinin ortama, duruma veya kişiye verdiği cevap veya tepkidir. Her insan strese farklı cevaplar verir. Bu cevaplar kişinin nasıl bir ruh durumunda olduğuyla çok alakalıdır. Stressiz kişi olmadığına göre, kişinin strese verdiği tepkiler de olumlu enerjiye dönüştürmek için kullanılabilir.

Stresi doğru şekilde olumlu enerjiye getiremediğimiz durumlarda fazlasıyla bizim fiziksel veya zihinsel gücümüzü alabilir. Olumlu hale getirilen stres, amacınıza ulaşmada potansiyel gücünüzü ortaya koymanızı sağlayabilir.

Her ne kadar stres belirli bir orana kadar yaşamımızın bir durumu olsa da uzun süre strese maruz kalmak bazı hastalıkların nedeni olabilmektedir. Sürekli tekrarlan stres, bağışıklık sistemimizi alt üst edip, beynin kimyasını da bozabiliyor. Kan basıncı ve nabzı arttırıp tansiyon olaylarına neden olarak vücudumuzu olumsuz yönde etkileyebiliyor.

Stres Altında Olduğumuzu Nasıl Anlarız?

Genelde stres ile başa çıkamayan kişilerin iştahlarında ciddi bir artış gözlemlenebilmektedir. Stres ile başa çıkamayan insanlar, bir olaya, duruma veya kişiye yoğunlaşmakta zorlanabilirler. Tahammülsüz görülebilir. Çabuk sinirlenme, bazen depresif halde olma, panik hale çabuk girme gibi durumlar stresli olma durumlarına örnek olarak sıralanabilir.

Stres Altındayken Biyolojik ve Psikolojik Olarak Görülen Değişiklikler

Daha önce de belirtildiği üzere stres altında kalmanın birçok olumsuz sonuçları gözlemlenebilmektedir. Stres altındayken beyin iki yönde bir taktik geliştirmiştir. Birincisi savaşmak, ikincisi ise kaçmak. Savaş ya da kaç mesajları verirken beyin; kalp daha hızlı çalışır ve daha fazla enerji üretmeye neden olur. Kan damarları dahi genişler. Çünkü stres altındaki vücut daha fazla oksijene ihtiyaç duyar. Hatta fiziksel olarak değişimler de görülmeye başlar. Kişinin göz bebeklerinde büyüme görülür. Karaciğer daha fazla şeker üretir ve dalak daha çok çalışarak kan üretimi yapar. Kabızlık da sıkça görülmektedir stres altındayken. İşte bu durumlar çok uzun görülürse onkolojik olarak ciddi hastalıklar yaşanabilmektedir.

Stres Biçimleri

Stresin kendini gösterdiği nedene göre bazı stres biçimlerinden bahsedebiliriz. Bu stres biçimlerine göre uzmanların tedavi şekillerinin belirlenmesi de sağlanabilmektedir.
Stres Durumunu Kontrol Etmek İçin Neler Yapılmalı?

Günümüzde her türlü strese maruz kaldığımız halde onlarla başa çıkmanın yollarını arayarak stresi ortadan kaldırabilir veya azaltabiliriz. Stresi azaltmak için bazı öneriler:

" } ] }