{ "title": "Stres Testi", "image": "https://www.stres.gen.tr/images/Stres-Testi-19.jpg", "date": "21.01.2024 09:26:15", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Stres testi, yapılan fiziksel bir aktivite sırasında kalbin nasıl çalıştığını, hangi durumda olduğunu belirlemeye yarar. Bu test egzersiz testi ismiyle de bilinir. Egzersiz sırasında kalp normalden daha fazla kan pompalamaya başladığı için, stres testi sayesinde kalbin durumu, kalpteki sorunlar daha kolay tespit edilebilir. Stres testi sırasında kişinin koşu bandında yürüme yapılarak ya da sabit bisiklette kalp ritmini, nefes alışverişini ve kan basıncını takip ederek değerlendirme yapılır. Eğer kişide düzensiz kalp ritmi ya da koroner arter hastalığı şüphesi varsa, doktorun önerisiyle stres testi yapılabilir. Bu test aynı zamanda daha önceden kalp hastalığı bulunan hastaların kontrolünde de kullanılabilir.

Stres testi neden yapılır?

Stres testinin yapılması için bazı etkenlerin bulunması gerekir. Bu testle rahatsızlıkların teşhisi daha kolay yapılır.

Koroner arter hastalığı teşhisi için: Kalbe kan sağlayan, besin ve oksijen sağlayan temel damarlar koroner arterlerdir. Koroner arter hastalığı bu damarlarda biriken plaklarla damarların zarar görmesi nedeniyle oluşur. Hastalarda zorlanma sırasında nefes darlığı, göğüs ağrısı benzeri belirtiler oluyorsa, bunun koroner arterlerle bağlantısı stres testi sayesinde tespit edilebilir.

Aritmi (Kalp ritmi sorunları) teşhisi için: Kalp ritminde bunu düzenleyen elektrik sinyallerinin uygun olmaması halinde, kalp normalden hızlı ya da yavaş atabilir. Bu şekilde göğüste çarpıntı olması, kalp atışlarının anormal olması halinde aritmi teşhisi için stres testi yapılması öngörülebilir.

Kalp rahatsızlıklarının tedavisi için: Hastalarda önceden teşhisi yapılmış herhangi bir kalp hastalığı bulunuyorsa, stres testi kalbin durumunu belirlemeye yardımcı olur. Bu hastaya uygulanan tedavinin doğru planlanmasına destek olur. Özellikle hasta için gerekebilecek kalp nakli gibi ileri tedavi yöntemleri stres testi sayesinde belirlenebilir.

Stres testi riskli midir?

Stres testi normalde güvenilir bir testtir. Komplikasyonları oldukça azdır. Buna rağmen stres testinin de bazı riskleri bulunmaktadır. Bunlar;
Stres testi hazırlığı

Testin uygulanmasından en az 2 saat önceden kişilerin yemek yemeyi, içmeyi kesmesi gerekir. Sigara kullanıyorsa, sigara içmemelidir. Kullandığı ilaçları doktoruna bildirmeli, önerisi doğrultusunda ilaç kullanımı olmalıdır. Stres testi yapılacak kişinin solunum sorunları için nefes açıcı kullanımı varsa, kişinin bunu yanında götürmesi gerekir. Üzerine rahat giysiler giymeli, ayakkabıları yürüyüş için uygun olmalıdır.

Stres testi sırasında yaşananlar

Kişinin teste başlamadan önce tıbbi özgeçmişi ve yaptığı egzersizler doktor tarafından sorgulanır. Bu testte kişiye uygun egzersiz miktarının tespitine yardımcı olur. Daha sonra kişinin bacaklarına, kollarına elektrotlar yerleştirilir. Bunlar kablolarla EKG elektrokardiyogram cihazına bağlanır. Cihaz kişinin kalp atışlarının koordine eden elektrik sinyallerinin kaydını yapar. Kişinin kollarına da kan basıncını kontrol için bir kelepçe konur. Bunun ardından kişi koşu bandı üzerinde ya da sabit bisiklette egzersize başlar. Stres testi ilerledikçe egzersizin hızı artar. Bu arada kişi dengesini tutmakla sağlar. Koşu bandı kullanılıyorsa eğimi artar, sabit bisikletin pedalı ağırlaştırılır. Ayrıca kişinin verdiği nefesteki gaz oranını ölçmek için tüp içine nefes alması ve vermesi gerekir.

Stres testi süresi kişinin fiziksel durumuna ve belirtilerine göre değişir. Testte hedef kişinin 8-12 dakika kadar yoğun çalışarak, kalbin fonksiyonlarının izlenmesidir. Yeterince bilgi elde edinceye kadar test devam eder. Kişide oluşan bazı belirtiler takip edilir. Bu belirtiler testin sona ermesine neden olur. Bunlar;
Bu tür belirtilerde stres testi sona erer. Aynı zamanda kişinin kendini rahatsız hissetmesi de testin sona erdirilmesine neden olur. Kişi istediği zaman testi bırakabilir. Stres testi sonuçları normal olursa, hasta biraz dinlenerek evine gidebilir. Herhangi bir anormallik belirlenirse, daha ileri testler yapılabilir.
" } ] }