{ "title": "Stres Kalp", "image": "https://www.stres.gen.tr/images/Stres-Kalp-21.jpg", "date": "20.01.2024 21:09:55", "author": "Burçak Özcan", "article": [ { "article": "Stres kalp, aslında hepimiz stresi farklı şekillerde yaşarız örneğin iş hayatımızda, eğitim hayatımızda, aile içinde yani kısacası stres hayatımızın her alanında üstümüzde hissettiğimiz psikolojik baskı şeklindedir. Peki bu baskıyı herkes aynı derecedemi hisseder? Tabi ki de hayır stres bir kısmında depresyona sebep olurken bir kısmında mide rahatsızlıklarına, yorgunluğa, memnuniyetsizliğe, sıkıntıya, uyku bozukluklarına sebep olur. Stresin tanımı için Hughes, Boothroyd, 'bireyin duygusal ya da fiziksel durumuna karşı olası bir tehdit sezdiğinde vücudundaki ya da beyninde oluşan tepkidir. ' demiştir. Bu tepkiler stresin ortaya çıkardığı problemlerdir. Bu problemleri psikolojik ve fiziksel problemler olarak 2'ye ayırmak mümkündür.
Stres kalp hastalıkları arasındaki ilişki, stres damar daralmalarına, kalp dokusundaki kanlanma azalmalarına, kalp yetmezliklerine, kalp atımlarındaki düzensizliklere, kalp kapak hastalıklarına, beyin damar hastalıklarına yol açmaktadır.

Stres yaşadığımız zaman sinir sistemi çalışmasında bir artış gözlenir böbrek üstü bezlerimiz fazla miktarda adrenalin salgılar bu salgıda kalp basıncını, kalp atımını ve solunum sayısını arttırmaktadır böyle olunca da kan şekeri düzeyini yükseltmektedir. Ani ölümlerin çoğu bu kalp rahatsızlıklarından meydana gelmektedir.

Kalp hastalıklarından korunmanın yolları nelerdir, stres ve kaygıdan tamamen uzak yaşamak pek mümkün olmasa da bunu en az indirmeye çalışmalıyız. Spor yapabiliriz. Spor, beyinde mutluluk hormonu denilen endorfinler salgılamaktadır düzenli spor ile stresi ve bu hastalıkları kendimizden uzak tutabiliriz. Sigara ve alkol kullanmamalı kullanıyorsak bile en aza indirmeliyiz. Çünkü içenler içmeyenlere göre 2,5 kat daha fazla kalp krizi riski taşımaktadır. Aşırı kilolarda kalp krizine yol açmaktadır. Bu yüzden sağlıklı beslenerek kilomuza dikkat etmeliyiz.
" } ] }