{ "title": "Stres Hormonu", "image": "https://www.stres.gen.tr/images/Stres-Hormonu-47.jpg", "date": "19.01.2024 00:14:26", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Stres hormonu; çağımızda hemen, hemen her insanda oluşan ve insanı son derece sıkıntıya sokan bunaltan bir durum olarak bilinmektedir. Ayrıca birçok hastalığın ana sebeplerinden birisi de stres ve salgılanan stres hormonu kaynaklıdır. Günümüzde yaşlı, genç, kadın ve erkek fark etmeksizin her kesim insanda görülebilen var olabilen bir durumdur. İnsanın gerek iş hayatında gerek aile hayatında gerek ise sosyal çevresinde yaşamış olduğu zorluklar sıkıntılar sonucunda oluşan stres ve salgılanan stres hormonu vücutta salgılanan bir hormondur. Stres hormonları insan vücudunda hızlı bir şekilde etkisini göstererek vücutta bazı değişikliklere neden olabilmektedir. Stres hormonu salgılanma sırasında sinir sistemi uyarılmak da bu uyarılara karşılık veren vücut çeşitli hormonlar salgılayarak cevap vermektedir. Vücuttan salgılanan bu hormonlar kısa sürede ve hızlı bir şekilde insan vücudunda kana karışarak dolaşım yapmaya başlamaktadır ve bütün organları uyarmaktadır. Stres hormonları gün içerisinde girilen aşırı stres sonucunda sağlanmaktadır. Salgılanan stres hormonları kişinin vücudunda çeşitli değişimlere neden olurlar. Örneğin saç dökülmeleri, vücudun çeşitli yerlerinde çıkan sivilcelerin oluşması gibi. Stresli olma durumunun uzun süreli devam etmesi ve sürekli vücudun stres hormonu salgılaması durumunda kişide depresyona kadar devam eden bir durum ortaya çıkması söz konusudur. Ayrıca kişide iştahsızlık da stres altında yaşayan, çalışan ve bulunan kişilerle çok daha fazla görülmektedir. Bu gibi durumda kişinin psikolojik tedavi alması uygun olacaktır. Stres hormonunun salgılanması kişinin yoğun bir şekilde stres altında bulunması kaynaklıdır.

Stres hormonunun vücuda etkileri nelerdir?

Stres altında olan kişinin salgılamış olduğu stres hormonu vücut içerisinde diğer hormon seviyelerinde de farklılık göstererek insan sağlığını etkilemektedir. Stres hormonu beyinde bulunan hipofiz bezinden gönderilen uyarıları böbrek üstü bezleri ile vücuda salgılayarak görevini yapmış olur. Stres hormonu salgılamak beyine bağlı olan bir olaydır. Bu nedenle kişinin istediği zaman azaltıp veya arttıracağı bir durum söz konusu değildir. Stres sonucunda kişinin vücudunda salgılanan stres hormonu tıbbi olarak tedavisi olmayan fakat yavaşlatıcı ve azaltıcı ilaçlar kullanılarak kontrol altına alına bilen bir durum olduğu bilinir. Stres hormonu salgılanması sırasında vücut sıcaklığını koruyamaz ve ayarlayamaz bu durumda terleme denilen olay gerçekleşir. Yani kısacası kişi stresli olduğu durumda stres hormonu salgılandığı zaman terler insanın stres altında terlemesinin mantıklı açıklaması da budur. Strese giren ve stres hormonu salgılayan vücutta kan şekeri seviyesi yükselerek insanın göz bebekleri büyür. Kan akışı hızlanarak sürekli stres altında olan kişinin de testosteron hormonu düşerek kişinin cinsel hayatı olumsuz yönde etkilenir. Stres durumunda kişi vücudunda salgılanan stres hormonu mutluluk hormonlarının azalmasına neden olur. Bazı kişilerin kronik stres rahatsızlığı olması nedeniyle sürekli vücutta stres hormonu sağlanmaktadır. Bu durum kişinin vücudunda dengenin bozulmasına neden olur. Uzun süre stres altında kalan kişinin salgılamış olduğu stres hormonları kanda bulunan maddelerin dengesini bozarak insan sağlığını tehdit etmektedir. Bu stres hali tedavi edilmezse hastanın depresyona sürüklenmesine neden olur ve kronik nefes darlığı hastalığına kadar devam eden bir durum söz konusu olur.
" } ] }