{ "title": "Stres Depresyon", "image": "https://www.stres.gen.tr/images/Stres-Depresyon-85.jpg", "date": "22.01.2024 00:58:28", "author": "Figen Canbolet", "article": [ { "article": "Stres Depresyon, kişinin yaşadığı bir olayı veya kişiyi tehdit olarak düşünmeye başladığında meydana gelmektedir. Günlük yaşam akışında, okulda işte, evde, yakın veya sosyal çevrede yani hayatın her alanında kişinin engelleyemediği stres ortamları oluşmaktadır. Maddi sıkıntılar, ağır çalışma koşulları ve kişinin içinde bulunduğu psikolojik rahatsızlık stres depresyona sebep olur. Stres kişinin, bazen fiziksel bedeninde zararlara yol açarken bazen de ruhsal zararlar ile kendini gösterir. Çoğu zaman stres hem fiziksel hem de ruhsal depresyona sebep olmaktadır.

Stres Depresyon Duygusal Belirtileri Nelerdir?

Stres depresyona girmiş bir kişinin duygusal ve fiziki tepkileri olaylara karşı eskiye göre değişiklik göstermeye başlar. Kişi daha önce çok daha ılımlı ve uzlaşmacı iken stres depresyona girdiğinde, tahammülsüz, saldırgan, huzursuz, alıngan, depresif, içe dönük, kendine ve etrafına güvensiz, hareketsiz ya da hareketlerinde isteksizlik ve yavaşlık, mutsuzluk, endişeli ve kaygılı olmaktadır. Stres depresyona girmiş birey aşırı derece bağımlılık gösterebilir özellikle sigara ve alkol tüketimi artar, ilaç alma ve intihara meyilli düşünceler geliştirebilir. Aşırı yeme veya çok az yemek yeme, tat duygusunda azalma ya da kaybetme görülebilir. Odaklanma güçlüğü, konsantrasyon eksikliği, unutkanlık en önemli belirtileridir.

Stres Depresyon Fiziksel Belirtileri Nelerdir?

Başta nefes tıkanmaları ve buna bağlı olarak solunum güçlüğü olmak üzere soğuk ve sıcak titreme nöbetleri, göz bebeklerinde büyüme, kol ve bacaklarda uyuşma ve karıncalanma, ağız kuruluğu, kalp ritminde hızlanma, kandaki şeker oranın artması, migren nöbetleri, hazımsızlık, bayanlarda regl olmama ya da çok kısa periyodlarda reglinin tekrarlanması, sırt ve özellikle boyun ağrıları, ishal, ciltte baş gösteren lekelenmeler, huzursuz uyku ya da uykusuzluk, psikomatik bozukluklar sayılmaktadır. Stres depresyon lohusalık döneminde anne sütünün azalmasında büyük rol oynamaktadır.

Stres Depresyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Stres depresyon rahatsızlığında en iyi çözüm vakit kaybetmeden Uzman bir hekimden destek almaktır.
" } ] }