{ "title": "Kronik Stres Bozukluğu", "image": "https://www.stres.gen.tr/images/Kronik-Stres-Bozuklugu-47.jpg", "date": "20.01.2024 15:12:05", "author": "Mircan Seçgünler", "article": [ { "article": "Kronik Stres Bozukluğu, Hekimlikte ve ruhbilimde stres farklı tarif edilir. Hekimler, ameliyat şoku, travma, soğuk, heyecan gibi etkenlerin organizmada, iç organlarda oluşturduğu hasarların tümü olarak tanımlar. Ruhbilim ise kişide birtakım sorunların yol açtığı coşkusal, ruhsal gerilim olarak açıklanır. Dünyadaki hastalıkların çoğunun stresten kaynaklandığı kanıtlanmıştır.

Kronik Stres Bozukluğu Nedenleri: Kişilerde uzun süren dönemler boyunca süren stres çeşididir. Motivasyonu olumsuz şekilde etkiler. Küçük stresler bir araya geldiğinde kronik stres haline gelebilir. Fiziksel çevre koşullarından veya kişisel özelliklerden kaynaklanabilir. Ölüm, yaşlı bakımı, sakatlık, zor iş hayatı, kişisel saldırı, taciz, okul, sınavlar, maddi sorunlar, aile huzursuzluğu, ev işleri, soğuk, sıcak benzeri sebeplerle hemen hemen hepimiz karşılaşmış hatta, birebir yaşamış olabiliriz. Zamanla bu olaylar bazı kişilerde yarattığı stres azalır normale döner ve iyileşir. Ama bazı insanlarda travmaya dönüştüğü için aylar, hatta yılar geçse bile iyileşmez. Kronik stres bozukluğu olarak sürer ve kaygı yaşamaya devam eder. Bu sebeplerin kişilerse kronik stres bozukluğu yaratır

Kronik Stres Bozukluğu Belirtileri: Yaşayan insanlarda, olumsuz düşünce ve davranışlar ortaya çıkar. Bu belirtilerin bazıları uyuşukluk, dalgınlık, çevrede olan bitene duyarsızlık, gerçeği ayıramamak, kâbus dolu rüyalar, uyuma zorluğu, fiziksel huzursuzluk, sağlık kaygıları, uçağa binememe, karanlıkta kalma gibi fobiler baş gösterir. Özgüven eksikliği, hayır diyememe, temizlik hastalığı, fiziksel hastalıklar, yaşam değişikliğine alışamama (Emeklilik, yakınını kaybetme) gibi.

Kronik Stres Bozukluğu Tedavisi: Tedavisi zordur. Bunca sıkıntıyı yaşamak, bir kalemde atıp kurtulmak her insanın başaracağı bir şey değildir. Bu noktada yine işin büyüğü kişilerin gayret gösterip kendilerini kurtarmaya kalıyor. Tıbbi tedavi ile bir yere pek varılmıyor. Kullanılan ilaçlar kişileri sersemletiyor, uyku komasına sokuyor. Psikolojik tedavi ve hastanın yakınları, arkadaşları da destek vermelidir. Destek bakımla ve antidepresan ilaçlarla kişinin yaşam işlevini ve sorumluluğunu üst düzeye çıkarmak mümkündür.

" } ] }