{ "title": "Algılanan Stres Ölçeği", "image": "https://www.stres.gen.tr/images/Algilanan-Stres-Olcegi-22.jpg", "date": "19.01.2024 20:06:33", "author": "bahar aksu", "article": [ { "article": "
Algılanan Stres Ölçeği; Kanada ve Avrupa'da farklı gruplara uygulanan ve bilimsel çalışmalar da kullanılan bir ölçme biçimidir. Algılanan stres ölçeği kişiden kişiye değişim göstermektedir. Bazı sorulara vereceğiniz cevaplar ile ne kadar stres altında olduğunuz ya da stres ile başa çıkıp, çıkmadığınız anlaşılmaktadır. Algılanan stres ölçeği kısacası kendini değerlendirme ölçeğidir. Stres altındaki kişilerin incelendiği çalışmalarda da sıkça kullanılmaktadır. Algılanan stres ölçeğinde kişiden son 1 ayda yaşadığı duygu ve düşünceleri 0-4 arasında değerlendirmeleri istenmektedir. Ölçek hiç, neredeyse hiç, bazen, sıkça, çok sık olarak dört şekilde cevaplama hakkı vermiştir.

Algılanan Stres Ölçeği Nasıl Yapılmaktadır

Kişilere dört adet cevap hakkı verilir. Bunlar; hiç, neredeyse hiç, bazen, çok sık olarak ayrılır. Genellikle 14 soru sorulmaktadır. Bunların 13 tanesi tersten cevaplanmaktadır. Bu bireyin beynini zorlayarak vereceği cevaplara bakmak için ayarlanmış bir yanıltmacadır. Kişinin elde edebileceği en düşük puan 0 en yüksek puan da 56'dır. Toplanan puanın yüksek olması kişin fazla stres altında olduğunu göstermektedir. Puanı 0-35 arasında olan kişinin ise olumlu stres altında olduğu gösterilmektedir. Puan aralıkları 0-35 arasında olan kişilerin stres ile başa çıkabildiklerini ve kullandıkları baş edebilme mekanizmalarının da aktif olduğunu göstermektedir. Puan aralıkları 36-56 arasında olan kişilerin stres ile başa çıkmadıklarının ve baş edebilme mekanizmalarını kullanamadıklarını göstermektedir. Fazla stres altında olan kişiler bir uzmandan yardım almalıdırlar. Baş edebilme mekanizmanızı kullanmayı öğrenmeniz daha az stres yaşamanıza ve hayatınızın kolaylaşmasına yardımcı olacaktır.

Algılanan Stres Ölçeği Bölümleri
" } ] }