{ "title": "Akut Stres Bozukluğu", "image": "https://www.stres.gen.tr/images/Akut-Stres-Bozuklugu-19.jpg", "date": "21.01.2024 00:51:20", "author": "Aslı KURT", "article": [ { "article": "
Akut Stres Bozukluğu, kişinin travmatik bir olayın sonrasındaki ilk dönemde verdiği tepkilere verilen addır ve ruhsal bir hastalıktır. Akut stres bozukluğu hastalığına neden olan travmatik olaylar ikiye ayrılır. Bunlardan biri kişinin elinde olmayan travmatik olaylardır. Mesela ülkemizde meydana gelen kazalar, terör saldırıları ve depremler akut stres bozukluğuna neden olabilir. Diğer travmatik olaylar ise bireyin kendisi ile ilgilidir. Kişinin korkuları, aldığı tehditler, aile içi şiddet, duygu karmaşaları ve stresli yaşam akut stres bozukluğuna neden olabilir. Bunlar dışında başarısızlık, dışlanma, aşırı öz güven gibi bütün psikolojik olaylar akut stres bozukluğuna neden olabilir. Akut stres bozukluğu yaşanılan olaydan yaklaşık 4 hafta sonra ortaya çıkar ve tepkileri 7-30 gün arasında sürer.

Akut Stres Bozukluğu Belirtileri?

Bu dönemde farklı durumlar ortaya çıkabilir. Kişinin yaşamış olduğu travmatik olay ve kişinin kişiliği belirtileri değiştirebilir. Bu belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz;
Bu tepkiler ve belirtiler oldukça can sıkıcı ve rahatsız edicidir. Fakat çok ciddi travmatik olayların ardından bu belirtilerin geldiğini bilmeliyiz. Akut stres bozukluğu tepkileri bazı insanlarda hafif bir şekilde olacağı gibi bazı kişilerde çok şiddetli tepkiler olabilir.

Akut Stres Bozukluğu Tedavi Süreci

Her birey hayatı boyunca zor zamanlar yaşayabilir. Kimi bireyler bu olaylar karşısında güçlü dururlar ve etkilenmezler kimileri ise uzun zaman bu olayların etkisinden kurtulamazlar. Akut stres bozukluğu olan kişilerin mutlaka psikolojik tedavi görmesi gerekmektedir. Bu dönemlerde akut stres bozukluğu olan kişiye normal davranılması gerekmektedir. Yaşanılan travmatik olayların hatırlatılmamasına özen gösterilmelidir. Bireyin üzerine fazla düşülmemeli ve baskı yapılmamalıdır. Zevk aldığı ve neşelendiği aktivitelere götürülmelidir. Bunların dışında tedavi süreci tamamen psikologa bırakılmalıdır.
" } ] }